Sådan bliver du stressfri - Yoga mod stress, stresssymptomer og hormoner

25. september 2021

Sådan bliver du stressfri

Sådan bliver du stressfri – Hvordan bliver jeg nogensinde sådan rigtig glad? Med min egen yogarejse fra mental lidelse til et roligt sind, har jeg en naturlig psykologisk forståelse for mennesker.

Stresssymptomer

Der er nogle særlige symptomer på stress, som kan være gode at kende. Som yogalærer modtager jeg mange stressede mennesker. Det er fuldkommen fantastisk, at det er blevet normalt, at lægen “udskriver” yoga på recept. Yoga, meditation og mindfulness er anerkendte værktøjer til at mindske stress.

Er jeg stresset? Her er en liste over stresssymptomer:

  • Hjertebanken
  • Mavesmerter
  • Svimmelhed
  • Udmattet og rastløshed
  • Lavt energiniveau
  • Søvnproblemer
  • Uro i kroppen
  • Hovedpine
  • Koncentrationsbesvær
  • Dårligt humør og depressiv
  • Irritabel og aggressiv
  • (…)

Stresshormoner

Når det handler om stress, er der primært to hormoner, som har indflydelse på dit stressniveau. Der er adrenalin-hormonet, som udløses lige så snart, du oplever en stressende situation – og så er der kortisol, som frigives umiddelbart efter og er med til at mobilisere dine ressourcer. Når adrenalin frigives i en stresset situation, kan du mærke alt fra hjertebanken, svedende i håndflader, sommerfugle i maven, tissetrang, spændte muskler, ændret åndedræt og fokuserede tanker. Denne tilstand er okay, hvis den er kortvarig – og tilstanden vil også opstå i positive stresssituationer.

Kortisol-hormonet frigives efter adrenalin og er således med til at hjælpe din krop til at kunne yde optimalt. Dette er selvfølgelig en god funktion. Det er en livsnødvendig funktion, som kan bruges i livstruende eller vigtige situationer. Samtidig kan det være problematisk, hvis kroppen har et kronisk højt kortisolniveau over længere tid, da dette kan medføre permanent stress, kollaps, stresssygemelding og manglende cyklus.

Sådan bliver du stressfri – Yoga mod stress

I dag findes der et hav af forskellige yogaformer og stilarter inden for yogatraditionen; Hatha, vinyasa, flow, hot yoga og gravid yoga – for blot at nævne nogle af de mest kendte. Og så er der selvfølgelig yin yoga, og selv inden for yin yogaen findes der forskellige former og grene. Mit råd til dig, som er ny på yogamåtten, er, at du skal finde din personlig yogaform, og ligedes den yogalærer, som passer godt til dig i forhold til tempo, stil og sammensætninger.

Gennem min egen yogarejse har jeg oplevet, at yin yogaen virkelig har vundet indpas, simpelthen fordi vi har brug for yin-delen som en modpol til al travlheden, dynamikken og støjen, som er en stor del af vores allesammens hverdag. For mig er det derfor helt naturligt at opdele yogaen i yin og yang – i det rolige (yin) versus det styrkende og opløftende (yang). Det vil jeg fortælle dig meget mere om i det følgende.

Yin yoga er en groundende og meditativ yogapraksis, som består af lange, dybe og blide bindevævsstræk, hvor stillingerne holdes i 3-10 minutter. Yin yogastillingerne er kendetegnet ved at være liggende eller siddende og er ofte støttet med yogaudstyr. Du vil opleve, at stillingerne har en beroligende effekt på dit nervesystem og virker genopladende og afstressende. Det er en opdagelsesrejse i dit indre liv, hvor du sætter tempoet ned og skruer op for nærværet, stilheden og nuets kraft.

Kom i gang med yoga – Gå til yogaklubben →

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *