Myanmar - Rejseblog fra Yangon og Mandalay (Rundrejse i Burma)

26. september 2018

Myanmar #2 – Yangon og Mandalay

Namasté! Minglabar fra Myanmar. Her er vores første postkort fra Yangon og Mandalay med billeder og en lille Youtube-video! Jeg har glædet mig meget til at dele vores spændende og magiske oplevelser. Vi er på en tre-ugers luksusbackpackertur i Myanmar med en afstikker til Thailand.

Dag 1 – Yangon

Mandag d. 30. januar 2017 starter vores store eventyr i Myanmar. Vi ankommer til Yangons lufthavn kl. 11, hvor vi bliver hentet af dagens lokale rejseguide. Vores danske pas og e-visa bliver godkendt på to minutter, og vi bemærker intet usædvanligt. Myanmar, der tidligere hed Burma, er først blevet åbnet for turister indenfor 2010’erne. Vores rejseguide er en ’lille’ mand, der er mindre end jeg selv. Alle mænd er små – ca. 160 cm. høje. Den traditionelle beklædning er en lang nederdel samt klipklapper. Min kæreste, Tommy, er allerede iklædt nederdel efter blot fire timer i landet! Vi – eller jeg – har grineklip. Det ser bare skægt ud på en mand, der er 190 cm. og vejer det tredobbelte i muskler.

Først får vi nøglerne til vores hotelværelse, der ligger i Down Town. Der er larm, bildytten, musik og travlt i gaden. Efter et halvt døgn i en flyver føles til fuldstændigt surrealistisk at blive kastet ind i en ny kultur. Selvom Yangon minder utroligt meget om Vietnams Hanoi, er alt alligevel anderledes. Modsat Hanoi, hvor der var ekstremt mange knallerter, dytten og ingen trafiklys, er det ulovligt at køre på knallert i Yangon. Gaderne er til gengæld proppet med biler. Vores rejseguide fortæller os, at vi er heldige, at vi kommer nu. Indenfor de næste 5 år vil landet være forandret. Alt er stadigt ’den ægte varer’. Der er ingen amerikanske fastfoodkæder, overflod af turister eller aggressive gadesælgere. Alt er ægte, og det er det, vi synes er vildt spændende. Vi rejser ikke til Myanmar for at se på opstillede turistattraktioner – vi vil se ægte myanmarsk kultur. Men som min kæreste siger: ’Alt er lort nu. Der er ikke én mursten, kantsten eller vindue, der ikke skal udskiftes. Intet kan genbruges’. Alt er faldefærdigt. På den anden side af vores hotelværelse sover en hel familie på et sort betongulv, der er tilsodet efter aftensmadens bål.

Myanmar er et buddhistisk land. Der er pagodaer, templer og meditationshuse overalt. I Yangon besøger vi to ekstremt smukke pagodaer – Chaukthakgyi Pagoda og Shwedagon Pagoda. Disse er virkelig velbevarede og bliver løbende restaurerede for befolkningens samt turisters donationer. Vi bliver iklædt buddhistiske nederdele og stiller skoene udenfor. Vi er begge meget imponerede og har aldrig set noget lignende.

Normalt er vi ikke ’museumstyperne’, og vi kan godt lide action eller naturoplevelser. Wauw! Særligt Shwedagon Pagoda er et besøg værd. Vi får en rundvisning af vores lokale guide, der fortæller om meditationsteknikker, meditationsstillinger samt magiske håndtegn. Som yogalærer er det enormt inspirerende, og jeg suger guldkorn til mig. Jeg glæder mig allerede til at integrere ægte buddhistiske meditationer i mine yogaklasser ♥ Vi ser solnedgang på toppen af Shwedagon Pagoda og går tidligt i seng. Vi er utroligt trætte og lidt jetlagged efter gårdagens to timers søvn i flyet.

Myanmar - Rejseblog fra Yangon og Mandalay (Rundrejse i Burma)

{ Yangon Down Town }

Dag 2 – Yangon og Mandalay

Vi vågner først kl. 9 og går til morgenmad. I dag er vi ’free & easy’. Vi beslutter os for at gå på opdagelse i byen. Vi tager trekking-skoene på, køber to vandflasker og går. Alle er meget nysgerrige på, ’hvem’ og ’hvad’ vi er. Flere tager billeder af os. De eneste turister, vi møder, er kinesere. Myanmar grænser nemlig op til Kina (og Indien). Der er gademarkeder med alt lige fra friske grønsager, ’sticky rice’ og kokosslik – til værktøj, elektronik og håndlavet tøj. Det er ekstremt varmt, så vi ligger os på to solsenge i skyggen.

Kl. 16 bliver vi hentet af vores chauffør, der kører os til Yangon Railway Station. Vi skal på overnight train til Mandalay fra kl. 17 til kl. 08 næste morgen. Det bliver den mest bumpende og larmende togtur nogensinde. Vi har tidligere prøvet overnight train i både Thailand, Malaysia og Vietnam, og det var barnemad i forhold til denne tur. Det svarer til at sove ved siden af en larmende motorcykel i 14 timer. Men! Det er hele oplevelsen værd, og jeg når alligevel at sove i 10 timer. Vi ser både solnedgang og solopgang med udsigt til rismarker og små landbysamfund.

Dag 3 – Mandalay

Vi ankommer til Mandalay kl. 08 og bliver modtaget af vores nye lokale rejseguide. Hun hedder Mou Mou, er 45 år og født i Mandalay. Mou Mou viser os byens små og store højdepunkter. Vi besøger byens forskellige familieværksteder, hvor håndlavede finurligheder bliver til. Vi ser Mahamuni Pagoda, Shwenandaw Monastery samt ’World’s Biggest Book’ bestående af 729 buddhistiske marmorsider. Vi slutter dagen af med 2000 trappetrin op ad Mandalay Hill, hvor vi ser en smukke solnedgang.

Myanmar - Rejseblog fra Yangon og Mandalay (Rundrejse i Burma)

Dag 4 – Mandalay, Ava, Sagaing og Amarapure

I dag skal vi på sightseeing i området omkring Mandalay. Vi kører over Irrawaddy River til Sagaing, der er ligger tæt på den nordlige grænse til Kina. Der er over 3.000 munke og 600 pagodaer i Sagaing. Vi hilser på flere af munkene. Alle buddhistiske mænd skal i kloster én gang i livet. Herefter sejler vi til mini-øen, Ava. Vi får frokost på en lokal restaurant og får en kæmpe rundtur på øen i hestevogn. Vi ser en ældgammel Buddha i the old wooden Bagaya Monastery og kører forbi banantræer. Efter tre timer sejler vi tilbage og kører videre til Amarapura.

Her besøger vi Mahagandayon Monastery, der huser over 1.000 unge munke. Det er lidt underligt, og jeg kan ikke rigtigt fornemme, om de er glade for at være der. Lærerne sover i normalle senge, og munkene sover på gulvet. Det er frivilligt for alle, og man kan altid tage hjem igen. Jeg tror, det er en spirituel rejse, alle gerne vil på. Meditation og buddhistiske skrifter er deres hverdag. Munkene spiser kun morgenmad og frokost, og så faster de resten af dagen. Jeg har aldrig rigtigt fået integreret faste i min egen yogapraksis. Det er bestemt noget, jeg vil prøve i perioder, når jeg kommer tilbage til Danmark.

Slutteligt kører vi til Inwe Palace, hvor vi – igen – ser den smukke solnedgang fra floden.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *